Nettiajanvaraus

Varaa sinulle sopiva aika
Запишитесь на прием

Ota yhteyttä

Cвяжитесь с нами
010 200 3500

Rikosasiat

Suora palvelunumero
050 321 9387

Asumisen lakiasiat: taloyhtiön hallitustyö on antoisaa ja kehittävää – vastuita unohtamatta

Asunto-osakeyhtiölain mukaan asunto-osakeyhtiön hallitus vastaa yhtiön hallinnosta ja taloudesta, kiinteistön ja rakennusten huollosta ja kunnossapidosta sekä yhtiön muusta toiminnasta. Hallituksella ja sen yksittäisellä jäsenellä suoraan laista ilmenevä huolellisuusvelvoite: Hallituksen on huolellisella toiminnalla edistettävä taloyhtiön etua.

Asunto-osakeyhtiön hallituksen jäseneltä ei vaadita mitään tiettyä koulutusta tai tietynlaista osaamista. Jäsenen on oltava luonnollinen henkilö, hän ei saa olla alaikäinen eikä konkurssissa, eikä hän saa olla toimintakelpoisuudeltaan rajoitettu. Hallituksen jäsenen tehtävät sujuvat suurimmassa osassa taloyhtiöistä hyvin ja suuremmitta ongelmitta. Useimpien yhtiöiden hallituksilla on tukenaan isännöitsijä ja isännöintitoimisto, jotka ovat asunto-osakeyhtiöiden hallinnon hoitamisen ammattilaisia. Hyvin usein taloyhtiön hallitukseen myös valikoituu henkilöitä, joiden osaamisesta muotoutuu toimiva yhdistelmä taloyhtiöiden asioiden käsittelyyn tarvittavaa monipuolista osaamista. Erityisesti korjausrakentamisen, rakennussuunnittelun, talousasioiden ja lakiasioiden osaamiselle on varmasti jokaisessa taloyhtiössä käyttöä. On kuitenkin muistettava, että taloyhtiön tarvitsemia käytännön töitä varten ovat olemassa ammattiaan harjoittavat arkkitehdit, urakoitsijat, suunnittelijat ja juristit. Hallituksen ei tarvitse eikä kuulu olla kaikkien alojen asiantuntijoita.

Vaikka oma osaaminen saattaisi aluksi itsestä tuntua riittämättömältä, niin taloyhtiön hallitustyöhön paneutuminen on mitä parhain tilaisuus tuon osaamisen kerryttämiselle ja kehittämiselle. Vuosien mittaan kertyy huomattava määrä tietoa ja kokemusta mm. vastuunjaosta yhtiön ja osakkaiden välillä, hallituksen ja isännöitsijän tehtäväjaosta, osakkaiden yhdenvertaisuuden merkityksestä, yhtiöjärjestyksen ja yhtiön järjestyssääntöjen sisällöstä, vastikkeiden määräytymisperusteista ja niiden taustalla olevista yhtiön talouskysymyksistä, huoneiston asukkaan velvollisuuksista ja niin edelleen. Osaamisen kehittämisen vastapainona on se työmäärä, jota hallituksen jäseneltä aina jossain määrin edellytetään vähintään hallituksen kokouksiin osallistumisen ja kokouksiin valmistautumisen muodossa.

Oman osaamisen puitteissa hallitukselle ja sen jäsenelle jää edellä mainittu huolellisuusvelvoite: On toimittava tilanteen mukaisella riittävällä huolellisuudella. Riittävä huolellisuus on sitä, että tehtävän päätöksen tueksi hankitaan asiantuntijatietoa, jonka pohjalta tehdään johdonmukainen päätös. Ja mitä suurempi päätös on käsillä, sitä huolellisemmin asiaa on valmisteltava ja tietoa kerättävä. Ja aina taloyhtiön – eikä esimerkiksi oma taikka tietyn tai tiettyjen osakkaiden – etu edellä.

Joka tapauksessa taloyhtiön hallitustyö on mainettaan parempaa!

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Lisää luettavaa näistä aihealueista

Lue myös nämä