Nettiajanvaraus

Varaa sinulle sopiva aika

Ota yhteyttä

Cвяжитесь с нами
010 200 3500

Rikosasiat

Suora palvelunumero
050 321 9387

Järjestyssääntöjen merkityksestä asunto-osakeyhtiössä

Taloyhtiön järjestyssäännöt (järjestysmääräykset) ovat tärkeä osa sujuvaa asumista asunto-osakeyhtiössä. Järjestyssäännöt toimivat selkeinä ohjeina asukkaille. Jotta säännöt tulevat kaikkien asiakkaiden tietoon, on säännöt syytä jakaa jokaiseen asuntoon ja lisäksi laittaa ne nähtäville talon ilmoitustauluille. Jos yhtiöllä on käytössä muitakin viestimistapoja, kannattaa säännöt asettaa saataville myös sitä kautta.

Järjestyssäännöt kannattaa hyväksyttää yhtiökokouksessa. Järjestyssäännöissä kannattaa käsitellä ainakin lemmikkieläinten pitoa, hiljaisuutta sekä yhteisten tilojen käyttöohjeita. Myös, jos taloyhtiö on savuton, olisi siitä syytä tehdä merkintä sääntöihin. Järjestyssäännöt eivät saa olla lain vastaisia, eivätkä ne saa rajoittaa liiaksi normaalia elämää. Julkisista lähteistä on saatavissa myös järjestyssääntöjen malliehtoja.

Jos järjestyssääntöjä rikotaan, nousee esiin niiden oikeudellinen merkitys: Taloyhtiö voi merkittävien rikkomusten seurauksena jopa päättää huoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan, jos osakas ei noudata järjestyssääntöjä. Ennen hallintaanottoa yhtiön hallituksen tulee kuitenkin antaa osakkaalle kirjallinen varoitus, ilman varoitusta hallintaanottoa ei voida toteuttaa. Varoituksessa on ilmoitettava sen antamisen peruste sekä mainittava mahdollisuudesta ottaa asunto yhtiön hallintaan. Hallintaanotosta tekee päätöksen yhtiökokous. Jokainen hallintaanottotilanne sisältää omat erityispiirteensä, joihin tulee perehtyä huolellisesti ennen päätöksentekoa.

Normaalit elämisen äänet eivät riko järjestyssääntöjä. Esimerkiksi tavanomaisesti suihkussa käyminen yöllä ei ole katsottavissa häiritseväksi elämäksi. Joustavuus kaikkien asukkaiden osalta takaa sujuvan elämisen taloyhtiössä. Esimerkiksi satunnaiset juhlat eivät varsinaisesti riko sääntöjä, vaikka meteli olisikin hetkellisesti kovempaa. Jos taas juhliminen on jatkuvaa, on tilanne eri. Asukkaiden kannattaa yrittää kommunikoida häiritsevistä tekijöistä keskenään ennen kuin asia viedään eteenpäin. Esimerkiksi koiran omistaja ei välttämättä ole tietoinen lemmikin aiheuttamasta häiriöstä.

Järjestyssäännöillä on myös tärkeä merkitys asumisen turvallisuuden näkökulmasta. Asunto-osakeyhtiössä asuttaessa vaaditaan kaikilta asukkailta joustavuutta, jotta asuminen sujuu ongelmitta. Mahdollisissa ongelmatilanteissa on parasta yrittää ensin selvittää ongelmaa sovinnollisesti ennen muihin toimiin ryhtymistä. Taloyhtiön järjestyssääntöihin liittyvissä kysymyksissä saat apua toimistomme asiantuntijoilta.

Jaa artikkeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Lisää luettavaa näistä aihealueista

Lue myös nämä

Salainen virhe kiinteistökaupassa

Salaisella virheellä tarkoitetaan maakaaren mukaista laatuvirhettä kiinteistössä. Salainen virhe on seikka, josta ei tiennyt myyjä eikä ostaja kauppaa tehtäessä. Tällöin kiinteistö poikkeaa laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja

Lue artikkeli »