Yksityishenkilöiden välisessä irtaimen omaisuuden kaupassa noudatetaan kauppalakia

Yksityishenkilöiden välisessä irtaimen omaisuuden kaupassa on oikeudellisesti keskeistä mieltää, että toisin kuin elinkeinonharjoittajan ja yksityisen välisessä kaupassa, ei kuluttajansuojalain sääntely suojaa kaupan osapuolia. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä, että yksityisten välisen kaupan osapuoli olisi suojaton siinä tilanteessa, jos kaupan kohteessa havaitaan virhe. Tällaiseen kauppaan sovelletaan kauppalakia, joka on irtaimen omaisuuden kauppaa sääntelevä yleislaki.

Kauppalain sääntely sisältää ostajan ja myyjän oikeuksia ja velvollisuuksia, joita heidän tulee kaupanteossa noudattaa. Kauppalain 17 §:n mukaan kaupan kohteen (tavaran) tulee lajiltaan, määrältään, laadultaan, muilta ominaisuuksiltaan ja pakkaukseltaan vastattava sitä, mitä osapuolten välillä voidaan katsoa sovitun. Jos muusta ei voida katsoa sovitun, tulee tavaran soveltua tarkoitukseen, johon sellaisia tavaroita yleensä käytetään. Tavaran tulee myös soveltua siihen erityiseen tarkoitukseen, johon tavaraa oli tarkoitus käyttää, jos myyjän on kaupanteon hetkellä täytynyt olla selvillä tästä tarkoituksesta ja ostajalla on ollut perusteltua aihetta luottaa myyjän asiantuntemukseen ja arviointiin.

Kauppalain 18 §:n mukaan tavarassa on myös virhe, jos se ei vastaa niitä tietoja, jotka myyjä antoi tavaran ominaisuuksista tai käytöstä ennen kaupantekoa ja joiden voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Kauppalain 39 ja 40 §:ien nojalla ostajalla voi olla kaupan purkuoikeus tavaran olennaisen virheen vuoksi ja myös oikeus vahingonkorvaukseen tavaran virheestä kärsityn vahingon johdosta. Ostajalla on aina oikeus korvaukseen, jos virhe tai vahinko johtui myyjän huolimattomuudesta tai jos tavara kaupantekohetkellä poikkesi siitä, mihin myyjä oli erityisesti sitoutunut.

Kaupan kohteen virheen arvioinnin lähtökohtana on kaupan osapuolten välisen sopimuksen sisältö. Usein tilanne on kuitenkin se, että käytetyn tavaran kaupassa ei yksityiskohtaisesti sovita tavaran ominaisuuksista. Virheen käsite on laaja ja sen mittarina ovat myyjän luovutushetkellä tavarasta ilmoittamat ominaisuudet ja ostajan aiheelliset odotukset tavaran ominaisuuksista.

Toimistomme avustaa yksityishenkilöitä kaikissa irtaimen kaupan ongelmatilanteissa, joissa kaupanteon jälkeen ilmenee epäilys tai väite siitä, että kaupan kohde ei vastaa siitä annettuja tietoja tai kyseisen kaltaiselta tavaralta tavanomaisesti edellytettyä. Tavarakaupan riidoissa on ensimmäinen toimenpiteemme yleensä perusteellisen reklamaation laatiminen tai aiemmin tehdyn reklamaation täydentäminen taikka saapuneeseen reklamaatioon vastaaminen. Ota yhteyttä juristeihimme ja käydään läpi, miten voimme auttaa tilannettasi.